Alt du trenger å vite om Sørlandet – på ett sted.
Publiserte artikler:6275
Foto: Anders Martinsen
 

Norges nye kulturkatedral

Kilden er Norges og Sørlandets nye stolthet, og det største kulturhuset i landet utenfor Oslo. Et fremragende og prisvinnende bygg, som med sin unike arkitektur fordelt på 16,5 mål, vil gi publikum rom for fantastiske opplevelser.

Åpningen som ble sendt både på NRK1 og NRK2 ga det norske folk en smak av hva som kan ventes fremover. Vi nevner: Westside Story med original besetning, Leiv Ove Andsnes, Maria Mena, Gengangere, Cellisten Truls Mørk, Petter og Ulven, Punkt-festivalen med Brian Eno, The Chinese Room, og Strindbergs Frk Julie. Det er til å frydes av.

Spredningen i ulike kunstarter overrasker kanskje, men Kilden er hjem for både Agder Teater, Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør. Sammen med Kulturdriften og Kilden Konferanse skal Sørlandets kulturelle kraftsentrum sørge for berøring og begeistring i bredde og kvalitet. Det at tre slike kunstarter skal samarbeide under ett tak har vakt oppsikt. Samarbeidet er unikt i skandinavisk sammenheng.

Foto: Wenche Nybo/KUD

– Jeg har veldig stor tro på dette samarbeidet. Det har vært et samboerskap lenge, men nå blir det et ekteskap hvor en fantastisk kunstnerisk produksjon blir resultatet, sier Kulturminister Anniken Huitfeldt.

Direktøren for det hele er Bentein Baardsen. Hvis det ringer en bjelle har regissøren, instruktøren og skuespilleren hatt fingrene med i OL på Lillehammer, åpningen av biblioteket i Alexandria, og Peer Gynt-forestillingen i Egypt og ved Operaen i Oslo. Baardsen er blant annet også utnevnt til Kommandør med Stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

- I ham har Norge en kunstnerisk og organisatorisk kraft av helt uvanlige dimensjoner, ble det den gang slått fast i en pressemelding fra Slottet. Og Baardsen vil nok trenge å spille på hele sitt register for å samle husets kreative sjeler.

- Dette er upløyd mark. Vi er det eneste skandinaviske kulturpalasset som skal få symfoniorkesteret, teatret, operaen og annen kulturvirksomhet til å inngå i en organisatorisk og til dels kunstnerisk fusjon. Ingen har gjort et slikt samarbeidsprosjekt før oss, sier Baardson.

– Kilden gir kulturlivet i Agder en hovedarena hvor våre egenarter og lokale kulturaktiviteter blir synlige. Se det, bruk det, elsk det, avslutter han.

Trondheim har Nidarosdomen. Oslo har Operaen. Sørlandet har endelig fått Kilden Teater- og Konserthus.

Foto: Kjartan Bjelland